Expertinsikt från diabetessjuksköterska: LCHF är optimalt
På vandrande fot är det extra viktigt med kosten, bild tagen i Skottland på långvandring i sommar!
Varför jag började äta LCHF
När jag fick typ 1-diabetes fick jag lära mig att räkna kolhydrater, som traditionellt har setts som den viktigaste energikällan. Medan kolhydrater verkligen kan ge oss mycket energi, kan de också leda till svåra blodsockersvängningar och göra det utmanande att dosera insulin korrekt. Kolhydraträkning är en metod för att hantera blodsocker, men metoden är oexakt och tar inte hänsyn till bland annat insulinkänslighet.
Efter tio år med diabetes började jag utforska alternativa lösningar och upptäckte hur LCHF (lågkolhydratkost) hjälpte mig att normalisera mitt blodsocker. Kosten gav fortfarande utrymme för att äta kolhydrater (vilket jag älskar), men krävde mer planering och timing. Tyvärr fanns det inte mycket stöd från sjukvården, vilket inspirerade mig att vidareutbilda mig till diabetessjuksköterska. Att arbeta kliniskt tillät mig kombinera min passion för hälsa och idrottsvetenskap med min erfarenhet av diabetes.
Doseringsprinciper
För att dosera insulin till LCHF krävs en väljusterad basaldos. Vanligtvis behöver basaldosen reduceras, eller delas upp i två doser per dygn vid användning av insulinpenna. Basaldosen ska endast hålla blodsockret stabilt under fasta. Bolusdoser används för att hantera blodsockerhöjningar vid måltider samt för korrigeringar. Vanligtvis tar personer som äter LCHF mellan 1–3 enheter insulin per måltid. Minskade bolusdoser ger mindre felmarginal, vilket stabiliserar blodsockret och minskar risken för låga värden.
Vårdpersonal varnar ibland för att mindre insulindoser i samband med LCHF kan leda till insulinbrist. Det finns dock ingen evidens för att en rimlig reduktion av kolhydrater (och således bolusinsulin) orsakar insulinbrist.
EDKA
Personer med diabetes som äter LCHF kan oroa sig över euglykemisk diabetes ketoacidos (EDKA), vilket definieras som ketoacidos med ”normalt” blodsocker (under 13,9 mmol/L). Att använda EDKA som argument mot LCHF är orimligt, eftersom det skulle hindra alla med diabetes från att minska kolhydrater.
EDKA är en ovanlig diagnos (2,6 – 3,2 % av alla ketoacidoser), vilken har många ursprung (inte bara kost). Det måste även betänkas att personer med ketoacidos sannolikt har injicerat insulin innan de åker till akutmottagningen, vilket resulterar i en acidos med ett blodsockervärde under 13,9 mmol/L. Vi får slutligen inte glömma att majoritet av personer som får ketoacidos äter en standardiserad kost som rekommenderas av vården.
Det är lyckligtvis “enkelt” att undvika ketoacidos med diabetes. Nedan listar jag tre symtom att vara observant på. Jag rekommenderar att söka akutmottagning om samtliga 3 symtom är närvarande samtidigt:
Blodsocker över 13,9 mmol/L.
Ketoner över 3 mmol/L (kapillärt värde).
Fysiska symtom såsom kräkningar, illamående, buksmärta och andningssvårighet.
Ta nytta av mina tjänster
Som allt annat passar inte LCHF för alla. Men det finns tusentals personer med diabetes i Sverige (och världen) som äter kosten redan. Se exempelvis Facebook-gruppen Smarta Diabetiker. Tveka inte på att boka en kostnadsfri rådgivning online med mig, om det finns indikation på att lägga om din kost, eller om du vill optimera din diabetesbehandling med LCHF-kosten du redan äter. Jag erbjuder dig vägledning med hjälp av aktuell evidens och praktisk erfarenhet.
Boka kostnadsfri rådgivning
Fortfarande inte säker?
I våras höll jag och Dr Yang de Marinis en föreläsning om kost och diabetes på Medeon Science Park i Malmö. Nedan kan du se min presentation om LCHF och hur jag lyckades normalisera mitt HbA1c efter 10 år med typ 1-diabetes.