Maxa din träning och tävling: Experttips från diabetessjuksköterska
I tjänst på Skånes Universitetssjukhus
Träning och blodsockerkontroll
Hej och välkomna till min blogg! Jag heter Daniel och jag har idrottat med typ 1-diabetes i över 15 år. Genom mitt arbete som diabetessjuksköterska har jag märkt att det ofta saknas vägledning kring hur man tränar effektivt när man lever med diabetes. Därför är det extra inspirerande för mig att jobba med både motionärer och idrottare med mitt företag Infodiab.
Många tror att träning gör det enklare att hantera blodsockret. Faktum är att träning ökar kroppens insulinkänslighet, vilket kan göra blodsockerregleringen mer komplex, snarare än enklare. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av viktiga principer för träning och tävling för oss med typ 1-diabetes.
Styrketräning
När du styrketränar frisätter kroppen glukos för energi, vilket kan leda till högre blodsocker. Du behöver vanligtvis inte justera ditt basalinsulin för styrketräning, men om du använder insulinpenna kan det vara bra att dela upp basal i två doser per dygn (morgon och kväll) för att undvika lågt blodsocker under träningen. Bolusinsulin behöver inte minskas innan styrketräningen, men efter passet är du extra insulinkänslig i upp till två dygn. Du behöver sannolikt sänka bolusdosen med 0,5 – 1 E per måltid samma kväll du har tränat.
Om du äter kolhydratrik kost, är en smart strategi att undvika kolhydratrika måltider innan passet (läs gärna mina andra inlägg om varför jag i stället äter LCHF). Styrketräning kan leda till för högt blodsocker om du äter mycket kolhydrater före. Välj i stället att äta kolhydrater efter träningen, gärna med lågt glykemiskt index. Jag rekommenderar sötpotatis, bär eller frukt. Jag rekommenderar också att dricka BCAA (aminosyror) före passet. De ger en stabil ökning av blodsockret och ger energi.
Lyfter 195 kg på Malmö Lyftarklubb
Konditionsträning
Konditionsträning sänker blodsockret över tid eftersom kroppen använder fett och protein som huvudenergikälla. I början av ett konditionspass förbränns glukos, men efter cirka 40 minuter byter kroppen till att bränna fett. Detta kan ge upphov till ketoner i blodet under längre pass, vilket är normalt, och bör inte ska förväxlas med ketoacidos.
Beroende på om du använder insulinpump eller penna kan du behöva justera din basaldos. Det är en bra idé att minska bolusdosen innan ett löppass. Om du vill kan du också äta en liten mängd kolhydrater, som ett halvt äpple, utan att ta bolus. Precis som vid styrketräning bör du äta kolhydrater med lågt glykemiskt index efter passet.
Kom ihåg att vara försiktig med att justera ditt blodsocker för snabbt efter konditionsträning (eller tävling) om du har ätit eller druckit kolhydrater under passet. Vänta minst 30 minuter och se hur blodsockret stabiliserar sig, innan du bestämmer dig för en korrigeringsdos.
Kom också ihåg att blodsockret inte kommer sänkas snabbare ju mer insulin du tar, det kommer bara sänkas mer.
I mållinjen på Toughest
Tävling
Att tävla med diabetes innebär ökad stress. Det viktigaste är att hålla blodsockret stabilt och inom normala värden under tävlingen. På tävlingsdagen äter jag inte mycket kolhydrater eftersom blodsockret redan stiger på grund av stress. Hormoner som kortisol och adrenalin frisätter glykogen från levern, så kolhydratpåfyllning behövs oftast inte.
Jag föredrar att äta fett- och proteinrika livsmedel som ägg, ost, nötter, kött, kyckling och kvarg på tävlingsdagen. För bättre prestation dricker jag även kaffe, BCAA och kreatin. En rimlig blodsockerintervall under tävling är mellan 7–12 mmol/L. Jag väljer att ligga lite högre under tävlingen för att undvika lågt blodsocker och den osäkra berg-och-dalbane-effekten som kan följa.
Genom att planera och kartlägga min basal, bolus och kost dagen innan tävlingen kan jag hålla mig lugn och undvika stress på tävlingsdagen.
Lyfter 170 kg på serietävling 2024
Sammanfattning
För att prestera bra under träning och tävling med diabetes är det avgörande att ha ett stabilt blodsocker. Det är viktigare än att ösa på med kolhydrater och insulin. Jag har själv testat båda sätten och sett resultaten.
Vill du ha hjälp med att optimera din träning och tävling med diabetes?
På Infodiab arbetar vi med både motionärer och idrottare med typ 1-diabetes. Varmt välkommen att boka en kostnadsfri rådgivning online. Skriv ett mejl och berätta hur jag kan hjälpa dig genom att klicka här.
Våra tjänster erbjuds digitalt för bästa flexibilitet i din vardag.